Wednesday, 14 December 2011

♥ Kursus Kahwin ♥



:n::t::h: pada 19 & 20 november 2011, Zul & Najla tlh slamat ber-kursus kahwin di Masjid Negara Kuala Lumpur.. 1 langkah yg serius sbelum melangkah pula ke alam rumah tangga.. Alhamdulillah smuanye berjln dgn lancar, slama 2hari ber-kursus byk yg dipelajari & yg paling penting Zul & Najla sgt2 memahami konsep perkahwinan iaitu PERKONGSIAN HIDUP..

Smoga Allah permudahkan sgalanye :h::n::t::w:

Monday, 31 October 2011

*Najla's Convocation*

Thn lepas Zul convo for his diploma. Thn ni turn Najla convo plak. & thn depan turn Zul plak convo lg skali for his degree,,, Insyallah hrp2 sumenye berjalan dgn lancar. . Chapter pertama study smpai lebam. Chapter kedua menempuh alam pekerjaan. Lepas tu leh msuk chapter ketiga plak iaitu alam dot dot dot. . . Hahahah mudah mudahan ye Zul n Najla, ade jodoh x kemana. . x lari gunung dikejar (^_^)v

Vacation ~ Jelajah Melaka (^_^)

Vacation Vacation Vacation. .kali ni ke Melaka plak. .Yay !  Cerita nye berbunyi begini,,, Spt biase, Zul mmg suke wat surprise kt Najla. Tibe2 mlm tu Zul suruh siap2 kemas beg bawak ape yg patut n esk lepas subuh tros gerak g Melaka. .Hahah idea gler tp best ! 

KeEsokan arinye, spt yg d janjikan lepas subuh tros gerak ke Melaka. . Smpai je Melaka, 1st place yg Najla n Zul tuju xlain xbukan "A Famosa Resort". .Dlm tu dorg lepaskan kuda berkeliaran mcm tu je, Najla ofcoz la tkot, buatnye kuda tu kejar, haa mencanak nk lari. . Pastu Najla n Zul jalan2 plak sekitar Bandar Hilir Melaka. Kat situ ade 'Dataran Pahlawan Melaka Megamall', dlmnye ade bazar kraftangan skali taw. Pastu Najla n Zul g muzium. Kat situ ade banyak muzium smpai xtaw nk msuk yg mane dulu. 1st muzium yg Najla n Zul msuk adalah 'Muzium Setem'. Dlm tu dorg tunjuk cara2 nk wat setem, post office zmn dulu, uniform dorg dr dulu smpi skang n byk lg la. . Kat sane muzium sume dekat2, sbelah2 je. Ade 'Muzium Umno', 'Muzium Kosmetik' pun ade. .n last, muzium yg Najla teringin sgt nk msuk iaitu 'Muzium Istana Kesultanan Melayu Melaka'. Finally dpt gk masuk ! Najla best sgt sbb tros terimbas kembali mse blaja time kt skolah dlu.. Dpt rase SEJARAH nye n leh imagine sndiri camne keadaan Melaka dlu2. .
Pd mulanye Najla Zul planning nak balik ari, tp sedar xsedar leka sgt melawat sne sini, tau2 ari dh nk mlm.. So cane nk blik? Jwbnye xblik la kan. . So tercipta lah vacation 2ari 1mlm kt Bandar Bersejarah tu.. (^_^)v
Esok nye, pagi2 lps breakfast, Najla Zul tros gerak ke Zoo Melaka, Melaka Wonderland, Tanjung Bidara, Makam Hang Tuah, n Melaka Planetarium. Tp Najla Zul xsempat nk gi Taman Buaya sbb ari dh ptg, tkot xsempat nk blik lg, so next time Najla Zul akan tuju ke situ plak..
Ok dh smpai msenye utk blik,,wlaupun penat tp best gler sbb spanjang perjalanan adalah pengalaman & memori manis yg x ternilai n xbleh dijual beli bg Zul n Najla. .Tata Melaka, c u next time ! (^_^)v

Tuesday, 20 September 2011

`Syawal (^_^)v

Spt biase, after beraya d kpg halaman masing2, its time to beraya kt KL la plak kan. . .


Soalan yg same Zul akan tnya pd Najla stiap kali Zul nk balik ke KL . . 
"syg nk ape2 x i belikan kt penang b4 i balik kL??. ."   
& spt biase jgk Najla akan jwb. . 
" i tanak pe2, i cuma nk syg i ni slamat spanjang perjalanan smpai ke kL, tu je. ."

& hari yg d nnt telah tiba. .masing2 balik kL utk menjalani kembali rutin harian spt biase. . . Wah ase cam bertahun xjumpe, padahal bpe minggu je kot (~_~) hahah penangan rindu pnye pasal !

Najla slalu ckp kt Zul . ."rindu tu sakit kan syg. ."
Tp Zul plak kate. . ."perkataan 'sakit' tu xsesuai la syg,, yg sesuai utk menggambarkan rindu adalah 'perit'. . . Rindu tu mmg perit kan syg . .Tp itulah lumrah bercinta namenye syg. . ."
(^_^)v

Baki cuti yg ade x d sia2 kan mcm tu je. .Mcm2 yg Zul n Najla wat utk manfaatkan cuti yg tinggal. . . Maklum lah 'masa itu emas' So kene hargai stiap detik yg d lalui sbab masa xbleh d putarkan kembali. . .

Stiap detik yg Zul n Najla lalui adalah memori yg sgt manis yg xde d jual n xbleh d beli d mana2   

Tuesday, 2 August 2011

.: Ramadhan :.

Sudah 2 tahun berturut2 Zul & Najla menjalani ibadah puasa bersama. Seperti tahun sbelumnye, seawal jam 3.30pagi mereka akan bangun bersiap utk pergi bersahur kat kedai mkn fevret Najla,,,n lepak kat sane smpai lah jam 5.00pagi then pulang ke rumah masing2. .

Puasa kali ni mencabar ckit sbb Zul dah start final exam pada minggu pertama puasa, iaitu hari kedua kite berpuasa. Paper dye plak smua jam 9.00pagi, so lps subuh terus kne smbung study balik mcm biase.. Cian2.. Mane lah tau BERKAT ramadhan Zul leh kekalkan pointer dye.. ye x? Ape2 pun Gud Luck utk Zul (^_^)v

Bazar. Tepat jam 5.00ptg Najla & Zul dah terpacak kat depan bazar ramadhan mencari juadah utk berbuka. Utk hari pertama berpuasa, diorang merasmikan bazar ramadhan Kelana Jaya.. & puasa seterusnye diorang akan menjelajah ke bazar2 ramadhan tempat lain plak, al-maklum lah diorang ni kan ske sgt berjalan So now sesi utk mencari smua bazar2 ramadhan yg ade kat Selangor ni.

p/s : anyone tlg recommend bazar2 yg best2 kat diorang ni leh x? hihihi (^_^)v

Thursday, 21 July 2011

kimia d antara Zul ♥ Najla

Aku mula jatuh hati kepadamu
Setelah kau kata cinta padaku
Masing-masing dulu punya pasangan
Akhirnya kita bersama
Pertama kali kita bersua bertentang mata
Terasa ada kimia di antara kita

Kau kucup pipiku
Kau bisikkan cinta
Kau kata baby I love you
Kau cairkan hatiku

Bahagia
Ku rasa disaat kita berdua bersama
Memandang bulan terang
Menyaksi bintang-bintang
Kau seru akulah PELANGI cintamu




Saturday, 9 July 2011

.1st bday present utk Najla.

Tahun pertama couple Najla dpt Nokia e72 sbg birthday present drpd Zul. Itu adalah satu2 nye hp idaman Najla ! & Najla xpernah tergila2 kan ape jenis hp skalipun yg ade dlm dunia ni selain Nokia e72 ! & Zul belikan as her birthday present ! wow ! bersinar2 mata Najla bile dpt e72 yg slama ni di idam2 kan (^_^) ! Gembiranye Najla sambil menyanyi2 lagu twinkle2 little star (^_^) ! Bak kata Zul, "macam budak kecik dpt botol susu.." Yelah sape yg xhappy dpt benda yg di idam2 kan, btol x..? 


e72 tu dh mcm DIARY bergerak dh bg Najla. Semua benda penting Najla simpan dlm e72 kesayangan nye tu. Termasuklah jadual klas, appointment itu ini, important date, & mcm2 lg lah. Pendek kate xrugi Zul hadiahkan e72 tu pada Najla, sbb Najla menggunakannye dgn sebaik2nye. . 

1 hari, Zul menyuarakan hasratnye utk jual e72 Najla & menggantikan nye dgn BlackBerry atas alasan senang nak BBM (sbb Zul pun pakai BB jgk), Facebook & banyak lg function lain yg lebih advance drpd e72 tu.. Najla mengambil mase yg lame utk mempertimbangkan tentang keburukan & kebaikan cadangan Zul tu...& akhirnye Najla setuju dgn cadangan Zul utk jual e72 then beli BlackBerry.
Hari yg dinantikan telah pun tiba. e72 pun dh ade buyer. BlackBerry telah pun dibeli spt yg Zul janjikan. Tp e72 masih lg di tangan Najla. Nak taw kenape..? Sbb Najla sbenarnye terlalu sedih utk jual e72 tu & buyer tu pun bagi mase utk transfer segala bnde yg ade dlm e72 tu.
 "Mmg x dinafikan BlackBerry lg advance & up to date drpd Nokia e72 i...tp my e72 ade sentimental value dye tersendiri yg xde pd BlackBerry yg baru i dpt ni. e72 ni dh terlalu banyak menyimpan semua memori indah kite since 1st time kite couple. & inilah satu2 nye hadiah yg i dpt drpd org yg btol2 cinta & sygkan i... So xsemudah tu utk let go my e72 mcm tu je... (-_-) " kate Najla meluahkan kesedihannye kpd Zul.
Dlm mase beberapa hari sbelum e72 akan diserahkan kpd buyer nye, mood Najla menjadi xbtol. Kadang2 gelak kadang2 nangis, mane saje dye pergi, e72 xpernah lps drpd genggaman tgn nye. Sampaikan tido pun still pelok her e72...(betapa sygnye Najla terhadap e72 nye). Secara xlangsung gelagat Najla tu sedikit sebanyak memberi kesan kpd Zul. & Zul juga mula berfikir & bermonolog dalaman,,
 "Mase Najla dpt Nokia e72 tu, reaksi dye sgt happy, senyum dye lebar smpai ke telinga, menyanyi2 riang dye dpt hp tu mcm bdk kecik. Tp mase Najla dpt BlackBerry, boleh nampak reaksi muka dye xsame langsung mcm 1st time dye dpt e72 tu. Najla mcm xde prasaan, nak kate happy pn x, sedih pn x...& mase nak pilih color utk BlackBerry tu pun Najla mcm xberminat utk pilih mane yg cantik utk dye. Ade btol nye jgk ape yg Najla ckp ttg e72 tu. Terlalu byk knangan kami dgn e72 tu & ia ade value nye tersendiri sepanjang hubungan kami..."
Sampailah masenye e72 tu nk diserahkan kpd tuan barunye. Najla muram sgt smpai air matanye xhenti2 menitik ke pipi sambil diperhati oleh Zul. Tiba2, Zul keluarkan hp nye then terus call buyer e72 tu & cancel kan diorang pnye business deal serta merta.. Sesungguhnya Zul xtegar melihat Najla terus sedih mcm tu & Zul sanggup lakukan apa saje asalkan Najla ceria spt sedia kala (^_^).

So, ending nye Nokia e72 Najla xjadi jual & bersinar2 lah kembali wajah Najla puteri cinta hati Zul tu... & yg paling bestnye,,,Najla bukan saje dpt balik e72 kesayangan dye tu, malah dye jgk dpt BlackBerry yg baru dibeli tu...wohoooo ! So pendek cite Najla ade 2 hp iaitu Nokia e72 & BlackBerry (^_^) & Najla namakan her BlackBerry sbg CranBerry... sgt beruntung ! 



her Nokia e72

her BlackBerry a.k.a CranBerry

Wednesday, 6 July 2011

.: juLai :.

Byk benda yg berlaku serentak dlm mase sminggu pd bln ni.. 
"Sesungguhnye Allah tidak membebani seseorg, kecuali sesuai dgn kemampuannye....& beserta kesulitan ada kemudahan...." 
Kata2 inilah yg kami pegang drpd dulu smpai lah skarang. Kata2 ini jugalah penguat semangat kami berdua. Susah senang, gembira sedih kami tetap hadapi bersama. Kerana KAMI adalah pelengkap kpd diri masing2 & krn itu jugalah kami terasa diri bernyawa. Di kala penuh ketakutan dgn badai kehidupan, kami amat bersyukur krn kami sentiasa ada utk sesama sendiri.... itu pun dah sgt cukup memadai (^_^)   
 Setiap yg berlaku ade hikmahnya..  
& KAMI sgt beruntung krn di uji. Allah itu MAHA pengasih & penyayang krn selepas di uji, DIA mengurniakan PELANGI utk kami...
ALHAMDULILLAH... (^_^) 

Wednesday, 29 June 2011

B u N g A

Jumaat ni Najla dh start keje, hope sumenye berjln ngn lancar.. Pasni ari2 la Najla kne ngadap bunga. Nasib baik bunga2 segar, lau bunga2 plastik lg laaa jd xbest d buatnye. Dh mcm cite Ana LuLu plak. hahaha

"So pasni i pggil syg Inspektor Bunga (^_^)" ...kata Zul yg tgh mkn kopok double decker..haisshhhhhh, ske sgt mengusik !

Lg bertambah berbunga2 lah hati lps ni.....boleh wat taman skali, hahah.... Najla hanya suke bunga TULIP & ROSE jer..selain drpd tu dye x minat. Tapi dh keje kt situ SO dye kne la taw sume jenis bunga kt situ....haih, leceh jgk walaupun HANYA pasal bunga....

"Tapi i keje bahagian admin lah syg ! Bkn bahagian jaga bunga !" tgk Najla dh marah....~ngeee  

Tuesday, 28 June 2011

cHaptEr pErtamA

cHapter pertama dh settle ~ iaitu menghabiskan Diploma. Now sedang dilema samada nk sambung degree ke x. Niat d hati mmg nk tp mood "free from notes + assignment + test + class" lom abes lg. Ape kate keje dulu sampai ujung thn ni, then baru pk nk further study or x....ok x? Kalau nk sambung pun Universiti yg menjd pilihan x lain x bkn UM !!! Haha jmpe next year la UM ye (^_^)  

Monday, 27 June 2011

jalan2 : xabes2 jalan2 !

Busy mcm mane skalipun bile ckp sal jln2 tros jd Free. Itulah kami, yg suke gler jln2. Ade je tmpt yg ktorg nk g. Kali ni HOBI kami same ~ suke jln2. Banyak dah tmpt yg ktorg g, antaranye Petrosains, I-city, Zoo Negara, Genting Highlands, Port Dickson, Penang, Bukit Cerakah, Wet World, Hutan Lipur Sg.Kanching, Sg.Gabai, Klanang Bay, & byk lg. & boleh jgk dikatakan smua shopping mall kt Selangor ni ktorg dh pnh hangout smpai 1 time tu dh xtaw nk g shopping mall mane lg sbb smua dh pnh g (mybe pasni kne hangout kt shopping mall negeri lain plak..ngee)..best2 dpt jelajah 1 Malaysia.. (^_^)v   Hari2 pun Honeymoon !

holiday at genting~1 April 2010

Zul loves vacation ! Setelah pnat ngn assingment + test + class, we all g holiday at Genting Highlands dgn Ina n Mael. Sgt best + happening n enjoy bercuti slama 2hari 1mlm kt sane. Keindahan mlm & siang, dgn cuaca yg mcm ala2 kt oversea ( haha sejuk seyh ), romantik la jgk environment cmtu. Tp yg xleh blah nye, walaupun we all ngah holiday, my EX still calling me, non-stop ! Zul pun same, his EX still calling him.. Pastu nk taw pe we all buat? Both of us tros off kan hp. Amek kau, bru puas ati. Org nk holiday pun still nk kacau ! Benda dh lame berakhir sudah2 lah ! Haisshhh...
Walaupun hanya 2hari kt sane, we all sempat jalan2, main ais kt SnowWorld, Bowling, n msuk tmpt yg plg seram skali kt sane ~ Haunted Adventure ( umah hantu : seram seyh ! ) haha lucu2. Cuma xsempat masuk Theme Park dye je...but its ok, next time leh dtg lg...ngeee

Zul kaki cinEma {◕ ◡ ◕}

Najla xbrape minat tgk wayang. Tp itulah hobi Zul. Boleh dikatakan dlm sbulan 3 hingga 6 kali mesti akan ke GSC @ TGV @ MBO. Hobi Najla plak akn simpan smua tket wyg yg diorg dh tgk. Haha wat collection kot, ni lah snarai movie yg dorg dh tgk since Mac 2010 until 2014 :

V3 Samseng Jalanan
DayBreakers
Evolusi KL Drift 2
How To Train Your Dragon
Iron Man 2
Ip Man 2
The Crazies
Nightmare on Elm Street
Lagenda Budak Setan
Shrek 4
The Twilight Saga Eclipse
Sorcerer's Apprentice
The Last Airbender
Inception
Aku Masih Dara
Faster
Khurafat
I am Number 4
The Last Dragon
Thor
Fast & Furious 5
Kongsi
Nur Kasih
Pirates of The Caribbean 4
Kung Fu Panda 2
X-Men : First Class
KL Gangster
TRANSFORMERS 3
Cowboys & Aliens
Final Destination 5
Johnny English Reborn
Real Steel
Immortals
The Twilight Saga : Breaking Dawn - part 1
Ombak Rindu
Sherlock Holmes 2 - A Game of Shadows
Underworld
Ghost Rider : Spirit of Vengeance
This Means War
Wrath of the Titans (3D)
Battleship
The Avengers
Snow White and the Huntsman
Mirror Mirror
John Carter
The Dark Knight Rises ~ Batman
The Expendables 2
The Dinosaur Project
Resident Evil : Retribution
BAIT
The Hobbit
CZ12
Hansel and Gretel : Witch Hunters
The Wolverine
Fast & Furious 6
Iron Man 3
47 Ronin
The Hobbit : The Desolation of Smaug
I, Frankenstein
Robocop


now, waiting for movie len plak !!! haha

birthday sbelah2


Birthday ktorg sbelah2 !
13 April ( Zul ), esknye 14 April ( Najla )
cuma tahun je yg berbeza
Zul 88, Najla 89
usually time yg ktorg akn sambut our bday
adalah 11 mlm (13April) until 12 pagi (14April)
sbb sbelah2 je ari nye
so senang
skali celebrate je
(^_^)
Every year ktorg celebrate kt Priok Restaurant
sbb tmpt ni view dye cantik + romantik
+ krew2 dye pn sporting
so
next year xtaw lg nk sambut katne plak(^_^)

org tua2 kate
klau
bday sbelah2 ni murah rezeki,
tp xtaw la plak pe org muda2 kate
hihihi



..ceritera cinta nz..

2010~Semester bermula kembali, suatu hari ketika d dlm kelas entrepreneurship, perkenalan yg x d sengajakan telah berlaku antara Zul & Najla. Itu semua gara2 Zul yg suke mengusik Najla drpd semester pertama lg. Atas dasar sbg kawan Zul & Najla saling bertukar phone number & keluar dinner mlm tu jgk.


Perkenalan yg amat ringkas. & terlalu banyak persamaan antara Zul & Najla, secara x langsung memudahkan lg utk lebih memahami peribadi masing2.


Setiap hari d lalui bersama, semakin erat & semakin mesra (dah mcm belangkas dah)..
Suatu malam, Zul meluahkan isi hatinye pd Najla, sgt ringkas tp penuh makna.
Dengan itu bermula lah CERITERA CINTA NZ..
~simple je kan (^_^)




Based on HilmiNajla's true story